Από το ιστολόγιοΕγγραφείτε τώρα

Φενγκ Σούι και γραφείο: συμβουλές σχεδιασμού

Με την επιδημία του COVID-19 πολλοί εργαζόμενοι έμειναν σε καραντίνα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η απροσδόκητη κρίση έφερε την προσαρμογή πολλών σπιτιών σε μακροχρόνια επιτελικά γραφεία σπιτιού.

Εάν η επιστροφή στο γραφείο δεν προβλέπεται βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να επανεξετάσετε το γραφείο σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας Φενγκ Σούι, για να αυξήσετε την άνεση, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Τι είναι το Φενγκ Σούι;
Το Φενγκ Σούι είναι μια αρχαία πρακτική από την Ανατολή που ξεκίνησε στην Κίνα πριν από χιλιάδες χρόνια και συνδυάζει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχει αγκαλιάσει ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και τις τελευταίες δεκαετίες έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η τέχνη διδάσκει την οργάνωση των χώρων διαβίωσης και εργασίας με αρμονικό τρόπο που ωφελεί το σώμα και το πνεύμα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συγκέντρωση, τονώνοντας και διατηρώντας τις θετικές ενέργειες που είναι γνωστές ως Τσι και τη δυναμική ισορροπία του Γιν και του Γιανγκ.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη αυτών των θεωριών και θεωρείται ψευδοεπιστήμη.

Ωστόσο, αυτό δεν υπονόμευσε τη δημοτικότητα του Φενγκ Σούι όλα αυτά τα χρόνια.

Στοιχεία και χρώματα στο Φενγκ Σούι
Μεταξύ των βασικών κανόνων του Φενγκ Σούι βρίσκουμε την οργάνωση, την τάξη και τη φωτεινότητα των δωματίων: η θετική ενέργεια που διεγείρει την αισιοδοξία, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση πρέπει να είναι ελεύθερη να κυκλοφορεί. Η ενέργεια κινείται σε κύματα και σπείρες και θα νιώσουμε πιο άνετα όταν μιμούμαστε τη φύση και φέρνουμε αυτές τις ίδιες καμπύλες στο σπίτι μας. Ένα αρμονικό, φιλόξενο και οργανωμένο δωμάτιο βοηθά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χώρου.

Το Φενγκ Σούι (κυριολεκτικά Άνεμος και Νερό) βασίζεται σε πέντε στοιχεία, τα οποία συνδέονται με χρώματα, σχήματα και συγκεκριμένα οφέλη.

Ξύλο: Αναγνωρίζεται ως υλικό και σε συνδυασμό με το πράσινο χρώμα βοηθά στη βελτίωση του επιπέδου δημιουργικότητας στο δωμάτιο και απορροφά την αρνητική ενέργεια.
Φωτιά: Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει ενέργεια, πάθος και ορθολογισμό. Προτιμά τα γωνιακά έπιπλα και επηρεάζει τη δημιουργικότητα.
Γη: Αντιπροσωπεύει τους σταθερούς και σοφούς ανθρώπους. Σχεδιαστικά, μεταφράζεται σε κίτρινες, φυσικές αποχρώσεις και στη χρήση χαμηλών στοιχείων όπως τραπέζια και άνετα μαξιλάρια.
Νερό: Αυτό το στοιχείο αντιπροσωπεύεται από μπλε και μαλακά, ακανόνιστα σχήματα. Αντιπροσωπεύει την έμπνευση, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση των συναισθημάτων.
Μέταλλο: Αυτό το στοιχείο συνδυάζει όλα τα προηγούμενα στοιχεία, προωθώντας την οργάνωση και τη συγκέντρωση. Εκφράζεται μέσα από το δροσερό και χαλαρωτικό χρώμα του λευκού, αλλά και του ασημιού και του γκρι. Ιδανικό για χώρους διαλογισμού, είναι σύμβολο καθαριότητας, καθαρότητας και τιμιότητας. Το χαρακτηριστικό σχήμα είναι αυτό του κύκλου, ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί σε τραπέζια, καθίσματα και καθρέφτες.
Αυτά τα στοιχεία έχουν διαφορετικές ενεργειακές ιδιότητες που πρέπει να συνδυαστούν σωστά για να επιτευχθεί ένα ισορροπημένο και αρμονικό αποτέλεσμα. Κάθε υλικό αντικείμενο αποτελείται από ένα τριμερές σύστημα: “μορφή”, “λειτουργία” και “ουσία”.

Πώς να σχεδιάσετε ένα Γραφείο στο Σπίτι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι
Ο Χάρτης Μπαγκούα, που σημαίνει κυριολεκτικά, Μπα (οκτώ) και Γκούα (περιοχή), είναι το κύριο εργαλείο Φενγκ Σούι που καθορίζει τις περιοχές ενός χώρου σε βασικές τοποθεσίες, που ορίζονται ως άνεμος, φωτιά, γη, λίμνη, ουρανός, βουνό, βροντή και ο εαυτός σας. Παρέχει ενδείξεις για το τι συμβαίνει στη ζωή σας και πώς αυτά αντικατοπτρίζονται στη μορφή και τα έπιπλα του σπιτιού σας. Κάθε στοιχείο του Μπαγκούα έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Για να προσελκύσετε ισχυρότερες ενέργειες, το γραφείο πρέπει να τοποθετείται μακριά από την πόρτα, έτσι ώστε να έχετε πάντα καθαρή θέα της πόρτας και να είστε σε επιβλητική θέση, με τους ώμους σας να προστατεύονται από έναν τοίχο.
Εάν το γραφείο βλέπει στον τοίχο, χρησιμοποιήστε το Φενγκ Σούι για να “κρύψετε” τον τοίχο μέσω της τέχνης, από κορνίζες έως κουρτίνες τοίχου.
Ο χώρος μπροστά από τη θέση εργασίας πρέπει να είναι ανεμπόδιστος για να ενθαρρύνει τη ροή της δημιουργικής ενέργειας.
Το σχήμα του γραφείου παίζει βασικό ρόλο: στρογγυλό, οβάλ ή ημικυκλικό διευκολύνει ιδέες, επικοινωνία και συνεργασία. Τετράγωνο ή ορθογώνιο είναι κατάλληλο για πιο ακριβείς και αναλυτικές εργασίες.
Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα γραφείο με γυάλινη ή ξύλινη επιφάνεια εάν η θέση του γραφείου βλέπει ανατολικά, ενώ υλικά όπως μέταλλο ή πέτρα είναι πιο κατάλληλα εάν βλέπει δυτικά. Είτε εργάζεστε καθισμένοι είτε όρθιοι, ένα ορθογώνιο ξύλινο γραφείο είναι μια καλή λύση, καθώς το σχήμα βοηθά τη συγκέντρωση και το ξύλο φέρνει φυσική ενέργεια.
Το γραφείο μπορεί επίσης να προσανατολιστεί σύμφωνα με τον επιθυμητό σκοπό: εάν θέλετε να αυξήσετε τη συγκέντρωση, το πίσω μέρος του λαιμού σας θα πρέπει να βλέπει βόρεια. Εάν θέλετε να προωθήσετε τη δυναμική ενέργεια, θα πρέπει να βλέπει προς το νότο. Αν θέλετε να τονώσετε τη δημιουργικότητα πρέπει να κοιτάει ανατολικά και αν θέλετε να αποκτήσετε δύναμη θα πρέπει να βλέπει δυτικά.

About Marco Olivieri

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της La Mercanti Srl. Ειδικός στο Μάρκετινγκ και τις Πωλήσεις. Υλοποίηση στρατηγικών, καινοτομία και επιχειρηματική αριστεία. “Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν καινοτόμο στοχαστή, έναν αχόρταγο φιλομαθή… Μου αρέσει να αναδεικνύω νέες ιδέες, για να παρακινώ το προσωπικό μου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες”.

Speak Your Mind

*