Από το ιστολόγιοΕγγραφείτε τώρα

Η επιστήμη λέει ότι ένα διάλειμμα για καφέ είναι καλό για την παραγωγικότητά σας

Μια έρευνα σε Ευρωπαίους εργαζόμενους αποκάλυψε ότι οι συνήθειες κατανάλωσης καφέ στον χώρο εργασίας διαμορφώνονται από τον χρόνο, τη γεύση και την επιθυμία για αύξηση της παραγωγικότητας: ένας στους τρεις εργαζόμενους λέει ότι είναι πολύ απασχολημένοι στην εργασία τους για να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ. Το παράδοξο σε όλα αυτά είναι ότι ο ίδιος ο λόγος που επιτάσσει την εστίαση στην παραγωγικότητα συνδέεται με μια πράξη απενεργοποίησης, ενός σύντομου διαλείμματος, ίσως ακόμη και για να απολαύσετε έναν σύντομο καφέ.

Ο Ρόελ Φάσεν, Γενικός Γραμματέας της ISIC, είπε: “Ο καφές συνδέεται συχνά με τον χώρο εργασίας, είτε αυτός είναι ένα περιβάλλον γραφείου είτε χώρος εργοστασίου. Θέλαμε να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με τη σχέση των εργαζομένων με τον καφέ, δεδομένου ότι υπάρχει κάποια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα που εξετάζει τους συσχετισμούς μεταξύ καφεΐνης, γνωστικής λειτουργίας, εγρήγορσης και συγκέντρωσης.»

Οι καφετέριες θεωρούνταν ως μέρος εκτός χώρου εργασίας μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τώρα, με την ανάπτυξη ολοένα και πιο φιλικών προς τους εργαζόμενους χώρων εργασίας, ενσωματώνονται στη διάταξη του γραφείου σε όλους τους σύγχρονους χώρους γραφείων: είναι πολύ πιθανό να βρείτε έναν ανοιχτό χώρο για να χαλαρώσετε ενώ απολαμβάνετε έναν γρήγορο καφέ.

Μια εκτεταμένη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με την αύξηση της εγρήγορσης, της συγκέντρωσης και της απόδοσης. Πολλοί άνθρωποι θα έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια του καφέ στον χώρο εργασίας, είτε σε περιβάλλον γραφείου, είτε σε οργάνωση εργασίας με βάρδιες σε εργοστάσια ή νοσοκομεία. Τα διαλείμματα για καφέ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής κουλτούρας και η φράση “ένα διάλειμμα για καφέ” μπορεί να είναι συνώνυμη με τη λήψη ενός σύντομου διαλείμματος από την εργασία για συνομιλία με συναδέλφους, για να καθαρίσει το μυαλό ή απλώς για λίγη χαλάρωση.

Δεν είναι πλέον μυστικό πόση μεγάλη επίδραση έχει ο καφές για να ξεκινήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλος, αναζωογονώντας την προσοχή μας, αλλά και για όλα τα άλλα πράγματα που μας βοηθούν να αισθανόμαστε ενεργοποιημένοι, κατά κάποιον τρόπο. Σήμερα οι χώροι καφέ έχουν σχεδιαστεί με άνετες και εργονομικές πολυθρόνες και καναπέδες με αρθρωτά επιτραπέζια συστήματα επίπλων για να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου μπορείτε ακόμα να εργαστείτε, αλλά με άνεση, καθώς και για ανάγνωση, μια στιγμή χαλάρωσης ή μια γρήγορη ενημέρωση, παρέχοντας όλα όσα χρειάζεστε για την εκτέλεση των καθηκόντων σας στο γραφείο.

Γενικά, σε όλες τις χώρες ο καφές είναι το ποτό που συνδέεται στενότερα με την παραγωγικότητα, με το 43% των ατόμων να τον επιλέγει σε σχέση με άλλες επιλογές με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη. Ο καθηγητής Πίτερς το ανέφερε αυτό σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, υποδηλώνοντας ότι η διακοπή της εργασίας με ανταμοιβή (δηλ. ο καφές) μπορεί να βελτιώσει την ευημερία και την παραγωγικότητα. Οι Ιταλοί πιθανότατα περισσότερο από όλους είπαν ότι ο καφές τούς κάνει πιο παραγωγικούς στη δουλειά (56%). Συνολικά, οι ερωτηθέντες επέλεξαν τα σύντομα διαλείμματα ως πολύ πιθανά στο να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους (63%). Οι Φινλανδοί ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των σύντομων διαλειμμάτων (75%), σε σύγκριση με μόλις το 53% των Ολλανδών ερωτηθέντων.

About Marco Olivieri

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της La Mercanti Srl. Ειδικός στο Μάρκετινγκ και τις Πωλήσεις. Υλοποίηση στρατηγικών, καινοτομία και επιχειρηματική αριστεία. “Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν καινοτόμο στοχαστή, έναν αχόρταγο φιλομαθή… Μου αρέσει να αναδεικνύω νέες ιδέες, για να παρακινώ το προσωπικό μου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες”.

Speak Your Mind

*